Header Ads

Drama Diari Cinta Kita [2016] Azalea TV9


Drama baru untuk slot Azalea berjudul Diari Cinta Kita bakal menemui penonton di TV9 mulai 16 Disember ini dan ulangan di TV3. Drama bersiri arahan Nazir Jamaluddin ini bakal bersiaran selama 20 episod. Drama ini dilakonkan oleh Fezrul Khan & Ayu Raudhah sebagai pelakon utama juga turut menampilkan pelakon veteran dan baru seperti Tasha Shilla, Reen Rahim, Nor Albaniaha, Ahmad Tarmimi Siregar dan ramai lagi. Drama Diari Cinta Kita akan menggantikan drama Ainur Mardhiyah di slot Azalea TV9.

Details
Tajuk: Diari Cinta Kita
Genre: Drama, Keluarga
Tarikh Tayangan: 16 Disember 2016
Hari Tayangan: Selasa-Ahad
Masa Tayangan: 8.30 Malam
Saluran/Slot: Azalea TV9, Ulangan TV3
Episod Penuh: 20 Episod
Pengarah: Nazir Jamaluddin
Terbitan: Sekutu Saujana Production Sdn Bhd
Pelakon
Fezrul Khan sebagai Hakim
Ayu Raudhah sebagai Dr Aqilah
Tasha Shilla sebagai Nurul Iman
Reen Rahim sebagai Lisa
Nor Albaniaha sebagai Datin Suzy
Ahmad Tarmimi Siregar sebagai Dato Ali
Shajiri  sebagai Suffian
Illey Mohtada sebagai Sherry
Roslan Salleh sebagai Rahim
Nasrizal Ngasri sebagai Herman
Azlee Senario sebagai Wak Scary
Sinopsis Diari Cinta Kita
Penulisan di dalam diari bukan lagi satu perbuatan yang diamalkan oleh orang zaman sekarang dek kemajuan teknologi yang sudah mengambil alih. Namun, tidak lapuk bagi seorang doktor pakar puan yang bernama Doktor Aqilah. Baginya, diari yang ditulis itu adalah perjalanan hidupnya bersama orang-orang di sekelilingnya.

Segala yang tersurat itu ditulis dari hatinya selepas bergelar isteri kepada seorang lelaki yang penyayang dan baik hati bernama Hakim. Walaupun Hakim seorang yang romantik, tetapi dia tidak boleh memenuhi segala permintaan dan meluangkan masa sepenuhnya dengan Aqilah kerana Aqilah berkongsi kasih dengan Nurul Iman.

Doktor Aqilah pada mulanya ingin menyembunyikan perkahwinannya dengan suaminya kerana tidak mahu melukakan hati isteri pertama Hakim, Nurul Iman. Tambahan lagi, Aqilah tidak sanggup memberitahu kebenaran kepada Nurul Iman yang juga merupakan kawan baiknya.

Nurul Iman dan Hakim sudah 7 tahun berkahwin namun mereka belum dikurniakan anak. Pelbagai usaha telah mereka lakukan untuk mendapatkan anak tetapi hasilnya tetap tiada. Walaupun tidak mempunyai cahaya mata, hidup mereka berdua seperti pengantin baharu dan tetap romantik setiap hari.

Setelah Nurul Iman disahkan mengidap kanser usus tahap satu, dia mula murung. Hakim telah mengambil cuti demi menjaga isterinya buat sementara waktu. Walaupun tertekan, Hakim berjanji bahawa dia tidak akan sekali-kali tinggalkan Nurul Iman walau apa pun yang bakal berlaku pada masa hadapan. Hidup matinya hanya untuk Nurul Iman.

Nurul Iman terharu dengan kasih sayang dan perhatian yang diberikan oleh Hakim. Dia telah mendapat semangat baharu dan bertekad menjalani rawatan untuk sembuh. Hakim lebih kerap menemani Nurul Iman. Di situlah permulaan perkenalan Hakim dengan Doktor Aqilah yang merawat Nurul Iman.

Kasih sayang yang ditunjukkan oleh Hakim dan Nurul Iman membuatkan Doktor Aqilah mula menyimpan perasaan terhadap Hakim. Walaupun dia sedar bahawa dia sudah bertunang dengan seorang lelaki lain, tetapi dalam hatinya ialah Hakim.

Kekerapan pertemuan mereka untuk rawatan Nurul Iman menyebabkan Hakim dan Doktor Aqilah semakin rapat. Mereka bertiga sering keluar bersiar-siar dan menghabiskan masa bersama. Hakim juga tertarik dengan ketulusan dan kebaikan Doktor Aqilah. Mereka berdua cuba mengawal perasaan kerana tidak sanggup melukakan hati Nurul Iman.

Akhirnya Hakim dan Aqilah berkahwin tanpa pengetahuan Nurul Iman. Mereka berdua meneruskan hidup seperti biasa tetapi Hakim tidak pernah bermalam di rumah Aqilah. Menjadi isteri kedua kadang kala membuatkan Aqilah sunyi. Oleh itu, Aqilah melepaskan semua isi hati di dalam diarinya.

Saat Nurul Iman mengetahui kebenaran tentang suaminya dan kawan baiknya, hatinya hancur luluh seolah-olah tidak boleh menerima kebenaran bahawa dirinya telah dimadukan. Sejak itu, Nurul Iman tidak lagi meneruskan rawatannya. Aqilah rasa bersalah kerana dia menganggap dirinya sebagai punca penyakit Nurul Iman menjadi mudarat. Dia juga menyesal kerana mengkhianati Nurul Iman. Aqilah telah meluahkan perasaannya dan menulis dalam diarinya.

Apakah yang akan terjadi kepada Nurul Iman? Adakah keputusan Hakim dapat memberikan kebahagiaan kepada dua perempuan yang amat dikasihi? Apakah yang tersimpan dalam diari Aqilah?

Gambar Pelakon
Poster Diari Cinta Kita


Jom Layan FB

No comments

Powered by Blogger.